Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Александровска болница започват прегледи за първичен имунен дефицит

Университетска болница „Александровска“
Снимка: Ани Петрова

Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен дефицит, като тази честота е по-ниска в сравнение с повечето от европейските държави. Причината е, че около 70 процента от пациентите са без поставена диагноза, съобщават от Александровската университетска болница, където се намира Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити. 

От лечебното заведение се включват в Световната седмица на този вид заболявания.

Първичните имунни дефицити включват над 300 редки заболявания, при които има нарушения в звена от имунната система. Причината са генетични дефекти, някои от тях наследствени. 

Пациентите са податливи на инфекции, боледуват по-често, лечението е по-трудно. У нас има 222-ма души с доказан първичен имунен дефицит, като над половината са деца. Те се лекуват и проследяват от специалисти от Експертния център в Александровска болница и от Функционалния експертен център „Джефри Модел“.

В целия свят има значителен процент от такива пациенти без поставена диагноза, затова в България са приети критерии за бърза диагностика, посочват от университетската болница. 

От днес в лечебното заведение започват безплатни прегледи за бебета и хора до 60 години, които имат поне един от десетте признака на първичен имунен дефицит – например боледуват от пневмония два или повече пъти за година. Изисква се предварително записване по телефона.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна