Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 2616 лв. месечно са нужни за издръжка на тричленно семейство

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година. Над 65 процента от работещите в страната се осигуряват на доход под сумата за издръжка, като всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За една година в сравнение със същия период на 2023 година, нужните средства за издръжката на живота за сам човек са се повишили с 60 лева или със 107 лева за семейство, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"Има малко нарастване на тримесечна база - малко над един процент, а на годишна база е 4,3".

Данните на синдиката сочат още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург - над 5000 лева.

Един българин, нает на най-ниското възнаграждение, трябва да работи повече от четири месеца, за да я достигне. КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна