Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Присъединяването на България към еврозоната е по-реалистично през 2026 г.

Снимка: Ани Петрова

Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България в еврозоната, казва пред "Политико" Чинция Алчиди от брюкселския Център за изследване на европейската политика. Експерти и политици, с които изданието разговаря, са убедени, че целта за приемане на еврото на 1 януари догодина няма да бъде изпълнена.

Финансирана от Русия дезинформация е сред причините за намалялата обществена подкрепа в България за приемането на еврото, се твърди в статията. Страната ни няма да влезе в еврозоната от януари догодина не само заради политическите сътресения, но и заради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа. 

Някои български политически лидери, включително управителят на БНБ, допускат това да се случи в средата на 2025 г. Същевременно официални представители и експерти, свързани с техническите аспекти на присъединяването, заявяват, че влизането в средата на годината е нетипично.

Следващият доклад на Европейската централна банка за България, който трябва да определи дали тя е готова, се очаква преди лятото.

За да се присъедини България, тя не трябва да превишава с повече от 1,5 процентни пункта трите страни от ЕС с най-добри показатели. Според Жолт Дарваш от брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" иначе страната ни е в добра бюджетна позиция.

Според него настоящата прогноза за инфлация от 2,9% през 2025 г. показва, че страната може да влезе в еврозоната през 2026 г. Дарваш обаче допълва, че има място за маневри и "сивата зона", която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване на срока за България. Само че това трябва да бъде оправдано.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна