Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството.  Сега се очаква проектът да се забави и да се преработи. 

По време на процедурите по съгласуване, от Община Созопол тогава настояваха да бъде извършено археологическо наблюдение, а не разкопки. Причината беше, че именно първия метод бе избран при изграждането на търговски обект, който се намира в близост. От Националния институт и Министерството обаче избраха да бъдат извършени археологически разкопки. С новите открития се очаква проектът за автогарата да се забави и оскъпи. "Естествено, че може да се забави с оглед на това, което ще се намери. Ние имаме алтернативи. Моето мнение и на хората, които са от моя екип е, че на автогарата там й е мястото. Дали според това, което се намери като археологически ценности, това ще бъде позволено или не, вече е друг въпрос, посочи кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Като алтернативен терен за изграждането на автогарата се обмисля кв. „Мисаря“. "Свързано е с много повече разходи и с много повече организация. Бяхме тръгнали да работим за автогара в кв. "Мисаря". Най-малкото самата липса на пътна свързаност между околовръстния път и парцела за автогара, вкарването на автомобилния трафик по ул. "Одеса" е ужасно. Ние трябва да се борим първо, за да направим една свързаност до околовръстния път. Второ, трябва да се борим да направим веднага с построяването на автогарата, ако е там, вътрешноградски транспорт. Това е свързано с допълнителни инвестиции, с обезпеченост на шофьори, монтьори, с депо, което трябва да приюти всички превозни средства. С разработване на допълнителни маршрути за транспортна схема. Всичко това е свързано с много разходи, с много логистични проблеми. Парцелът там е много по-голям и предполага да се изгради транспортен хъб, а не само автогара", обясни кметът. 

Другият вариант е проектът за автогарата да бъде преработен, като в него бъдат включени и новите находки. "Ако археологическите разкопки предполагат експонирането на това, което се намери там, ние ще го направим. Има археологически обект, който се намира в подземния паркинг на стадион Арена Созопол. там са намерили археологически обекти и въпреки всичко строежът е продължил", допълни Янакиев. 

До този момент на терена са открити каменна постройка, за която се предполага, че е жилище от 12-13 в. В пласта над нея са намерени два оловни печата от 13 в. с изображения на светци. Разкрити са и 10 погребения. По план археологическите проучвания трябва да приключат в началото на юни, ако има забавяне – те ще бъдат възобновени през септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна