Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

Столичната община предприема стъпки към това

Снимки: Столична община

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София.

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет..

Някои от сградите са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация "Царевец" на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици.

Само в периода от 2000 г. досега е отнет статутът на повече от 100 сгради. Подобни „кампании“ е имало и преди тази дата – основно през 1988 и 1993 г. За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества.

Столичната община има намерение да се погрижим за около 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото беше поставено с емблематичния хотел „Париж“, намиращ се на бул. „Княгиня Мария-Луиза".


През март т.г. са подадени писма до министъра на културата и директора на НИНКН за преразглеждане на становищата за още 3 сгради в центъра в града - на ул. „Любен Каравелов“ 34, на ул. „Мизия“ 9 и ул. „Стара планина“ 9.

Освен тези сгради в последните години от искано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още 10-ина сгради. За част от тях са започнали производства в НИНКН, но е приключило само едно – за къщата на Шапкарева на бул. „Ген. Скобелев“ № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда.

„Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности" – заявява кметът Терзиев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна