Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

| Интервю
Доц. Христо Тутунаров
Снимка: БНР, Радио София

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров, преподавател в Университета по библиотекознание.

Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР.

„По-скоро причината е, че проблемите, с които се занимавам е сигурността, преплетени с някои исторически събития и с историята като наука. Причината за тази моя книга е породена от това, че за католиците в България се знае твърде малко“, сподели доц. Тутунаров.

И допълни:  Има връзка между религията и Студената война, и обвързването с тайните служби, и политиката - западната и източната, и разузнавателната дейност, това заслужава интерес. В последно време се говори много за репресията на православните християни в тоталитарния период на България. Внимание заслужават и католиците и други вероизповедания. Но не трябва да се забравя, че и от страна на Запада също е имало интерес – оперативни мероприятия, действия по религиозна линия и в това число и католическа.

Доц. Тутунаров припомни за  Евгени Босилков и разказа, че в периода на Сталинизма ДС му предлагат сделка - да отцепи католическата църква у нас от Ватикана и да създаде местна, като му обещават той да си запази всички привилегии. Евгени Босилков отказва и в резултата на това започват арести и на други католици. Смъртната му присъда  изпълнена 11 ноември 1952 г., разстрелян. Всичко това е крито и официално излиза на бял свят през 1999 г.

Авторът на Католическата църква в България и Студената война коментира, че и Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел II, става жертва на геополитиката и борбите между Изтока и Запада.

„Имаше една теза, че набеждаването на Антонов и  другите българи и въобще България, е поради факта е, защото в периода на Студена война България поддържа добри отношения с Ватикана“, добави още университетският преподавател.

„Набеждаването на Антонов не е от Ватикана, а от организации – едната не е църковна, а другата отвъд Атлантика и нямат отношения към Католическата църква, а към геополитиката“, убеден е доц. Тутунаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна