Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Снимка: Кирил Фалин

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в 7-дневен срок.

В Общинската избирателна комисия са постъпили писма от председателя на Общински съвет Димитър Велинов, че кметът на Жабокрът Юлиян Максимов и кметът на Долна Гращица Екатерина Николова са подали заявления, с които са уведомили за несъвместимост в указания от ЗМСМА срок. Максимов  бил съдружник и дори управител на дружеството "Жак" ООД, а Николова - в кооперация "Трите езера". 

Общинската избирателна комисия е извършила пълно установяване на фактическата обстановка, изпратила е и е получила отговор от Агенцията по вписванията и по Търговския регистър. Потърсила е и разяснения от кметовете на двете села. 

"От събраните и представени пред ОИК  документи, справки, възражения и приложенията към тях не може да се направи изводът, че са налице предвидените в закона предпоставки за предсрочно прекратяване пълномощията на Екатерина Георгиева Николова и на Юлиян Максимов", гласи решението на комисията. Не е ясно дали това решение ще бъде обжалвано. 

Според юристи съветници и в двата случая Законът за местното самоуправление е нарушен.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна