Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

"През днешния ден всички задействани подразделения на Силите за отбрана и сигурност на Украйна успяха частично да стабилизират ситуацията. Унищожават окупатора, който навлезе в Харковска област с всички налични средства. Артилерията, дроновете и нашата пехота работят достатъчно точно", каза Зеленски.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че руснаците са били отблъснати от някои райони на Волчанск и че продължават отбранителните действия в северните и северозападните покрайнини на града.

По-рано, на съвместна пресконференция в Киев с украинския си колега Дмитро Кулеба, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че американската военна помощ включва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", бронирани машини и ракети. Блинкън каза още, че в близките седмици ще бъде сключено споразумение за сигурност между Вашингтон и Киев. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна