Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес.

От 70-те години на миналия век до днес 30 000 души са били "съзнателно" заразени или с ХИВ или с хепатит С, защото "онези, разполагащи с власт, не са поставили безопасността на пациентите на първо място", изрично се посочва в доклада на разследването.

Скандалът избухна след разкрития, че пациенти на националното здравеопазване са получили замърсени продукти, направени от кръв от високорискови донори в Съединените щати. 

Председателят на разследване сър Брайън Лангстаф заяви, че реакцията на правителството и националното здравеопазване само е "усложнила" страданието на жертвите.

Той определи като "всеобхватно прикриване и чиста измама" разкритието, че служители на Министерството на здравеопазването "умишлено са унищожили някои документи". 

Докладът от 2527 страници установява, че пациентите са били лъгани за рисковете и в някои случаи са били заразявани по време на изследване, извършено без тяхното съгласие, или в случаите с деца - без съгласието на техните родители.

Имало е и закъснения при информиране на пациентите за техните инфекции, в някои случаи продължили с години.

Докладът на сър Брайън Лангстаф дава 12 препоръки. Те включват схема за незабавно обезщетение и искане  всеки, получил кръвопреливане преди 1996 г., спешно ще бъде тестван за хепатит С. 

Очаква се по-късно премиерът Риши Сунак да поднесе официално извинение от името на правителството. 

Клайв Смит, един от потърпевшите пациенти в скандала, обаче заяви, че това не е достатъчно и че "политиците трябва да сведат глави от срам". 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна