Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите на домакинство за енергия у нас са най-високи - 15%, в Европа - 8%

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

"Има неясноти по механизма, има рискове на свободния пазар, защото цените са динамични и непредсказуеми"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система.

Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР. 

Според нея е необходим проект или програма, за да се тества процесът на определяне на домакинствата.

"Нашата препоръка в доклада е първо - приоритетно прилагане на механизма преди прилагането на либерализацията и работа с най-ниско доходните домакинства", каза Пенева. За нея е проблем, че механизмът е неизяснен и не се работи по него, но се изисква решение на министър-председателя, а до момента това не се е случва. 

"Трябва да се определи националноотговорна институция, която ще създаде информационната система за енергийно бедни. И в Закона за енергетиката да се направят промени, в Наредбата за енергийната бедност също, за създаването на информационна система и за нейното приложение", добави експертът на БАН. 

И съобщи, че по официалната методика, приета през 2023 г.: 

"Нашата оценка е за 32% енергийно бедни през 2022 г., сега говорим за 1/3 от домакинствата". 

Експертите предлагат мерките да са по диференцирана скала и да обхващат домакинствата до среден доход. 

"Без информационна система не знаем колко и какви точно са домакинствата, колко членни са, къде са разположени. Необходима е и тази карта в регионален мащаб, необходима е сериозна подготовка, за да създадем мерки, които да защитят гражданите", обясни Теодора Пенева. 

Тя съобщи, че у нас разходите на домакинство за енергия са най-големи в сравнение с тези в Европа, въпреки че е най-евтина електроенергията у нас: 

"Делът от разходите за осветление и отопление е средно 15% от разполагаемия доход на домакинство. В ЕС е близо 8%, дори най-високо доходните домакинства у нас, а те са 20 – 30% , самите те имат 10% разход за енергия. Това е поради разликата в доходите. Задължително трябва да четем индикаторите за доходи и разходи". 

Пенева предупреди още, че има рискове на свободния пазар, цените са динамични и непредсказуеми.

"Има риск, доколко ще е за малък период от време и кога ще възникне, никой не може да каже, но той съществува и това го видяхме през 2022 г. в ЕС, именно заради риска на свободния пазар на енергия", каза Пенева. 

И обясни, че възобновяемите източници за домакинствата не могат изцяло да попълнят, а частично да поемат енергията, която им е необходима

"Разширяването на мрежата, за да ползваме такава енергия, също струва пари. Компонентите се начисляват в сметките за енергия и зависи правителството какви инвестиции ще направи в мрежата. Всичко това влияе на крайния разход", каза експертът от БАН.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна