Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

Нина Баде и Беа Ковач ще представят своите проекти в рамките на две събития в столицата през май

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София.

На 22 май от 18.30 ч. в Унгарския институт в София писателката Беа Ковач ще представи своята практика по артистична перформативна медитация – която впоследствие участниците ще могат да споделят съвместно. Беа създава подбран набор от инструкции, родени от безметежното и щастливо скитане на Беа из София по време на нейната резиденция, в атмосферата на легендарната градинка “Кристал” – място, което тя намира за подходящо за свързване със себе си. Методологията на Беа Ковач е призив към съвременния човек, вглеждайки се в града, да изследва вътрешните си пейзажи, вземайки си почивка от забързаността на ежедневието. Събитието е на български и на английски.

На 31 май от 19 ч. в книжарница “Махала” немският драматург Нина Баде кани всички жители и гости на София да вземат участие в своеобразен ритуал за рожден ден, демонстриращ силата на общностното и грижата, която проявяваме един към друг. Ще има, разбира се, свещи, торта и взаимно споделяне. Събитието е на английски език.

Проектът на “Радар София Take Care 2024” се реализира с подкрепата на Столична община, финансиран по Програма "Култура". Двете резидентни места се подпомагат и по програма Culture Moves на Европейския съюз и се реализират с помощта на Goethe-Institut.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Снимки – “Радар София”

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна