Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има свой Ден на културното наследство в канадската провинция Британска Колумбия

Български рози ще цъфтят в центъра на Ванкувър

Снимка: bcsbc.ca

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в канадската провинция Британска Колумбия. Документът е подписан лично от кмета на Ванкувър, а заслугата  за това е на екипа на Генералното консулство на България в Торонто, воден от Велислава Панова.

Това е исторически момент за българите в Канада, защото се случва за първи път" – каза с вълнение генералният консул в интервю за Радио България, тъй като е резултат от няколкомесечни усилия. По думите ѝ, за първи път община в Канада определя Ден на България, и по инициатива на консулството датата не е случайна, а именно 24 май – Денят на българската просвета и култура.

"На 25 май ще има и специална церемония – първото българско училище във Ванкувър "Св. св. Кирил и Методий“ навършва 30 години и децата са се подготвили със специален концерт. На това голямо за тях събитие ще дойде представител на Общината и ще прочете т.нар. Прокламация, че 24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в град Ванкувър" – поясни Велислава Панова.

Снимка: Генерално консулство на България в Торонто
В самия град Ванкувър живее голяма част от българската общност в Британска Колумбия, която по неофициални данни е между 5 и 6000 души:

"Това е голяма част от хората, които участват в различен тип събития, които за последните 3 години и половина успяваме да организираме именно в тази най-отдалечената провинция на Канада – Британска Колумбия. Това е най-западната провинция, в която започнахме да организираме изнесени консулски дни, които не бяха правени от дълго време. Първите бяха още по време на пандемията от Covid-19. Това беше нещо изключително за хората там, защото имаха достъп до услуги, които иначе се намират на 6 часа път със самолет от тях. А когато ние започнахме да ги правим, реално те трябваше да дойдат в центъра на града и да се представят пред нас, за да извършим услугата. Това ни мотивира да започнем различни инициативи, които станаха доста успешни и продължихме на територията на всички останали 9 провинции, за които генералното консулство отговаря на територията на Канада."

Велислава Панова
Генералният консул анонсира и още една инициатива, доведена до успешен край – създаването на розови градини в различни градове на провинцията.

"Мога да кажа за първи път във вашия ефир, че български рози ще бъдат засадени пред общината в град Ванкувър. Това е в абсолютния център на града, откъдето ежедневно минават десетки хиляди хора. Вече ги предоставихме на общината като разсад и очакваме да разберем кога ще бъде официалното засаждане. Това се случва за първи път във Ванкувър, иначе вече имаме българска розова градина в град Бърнаби, който се намира на около 40 минути от Ванкувър, също в района на провинция Британска Колумбия. Така че в цяла Британска Колумбия можем да се похвалим, че ще имаме няколко цветни градини с рози от България.

Българската розова градина в гр. Бърнаби
Генералният консул в Торонто уточни още, че това е разсад от рози, засадени и отглеждани от българи в техните домове, а не са специален внос от България, за който са необходими множество разрешителни.

Изглежда климатът им понася добре и им прилича на този в България – казва с усмивка г-жа Панова.

Друга важна инициатива, която набира все по-голяма популярност, е Дни на България в Канада, които се провеждат за трета поредна година.

"На територията на цяла Канада инициативата стана известна, след като открихме три града, свързани с България на територията на провинция Онтарио. Това е най-гъсто населената провинция в Канада, където се намира и Торонто. Градовете са Шипка, Варна и Плевна. Това са 3 селища, които носят своите имена, благодарение на българската история и са свързани с различни етапи от развитието на нашата държава. 


Затова ние решихме да се съсредоточим нашите усилия точно в тези 3 града и да организираме първите Дни на България в Канада точно в град Шипка, където дори засадихме шипки като символ на града. Но градът се казва така не заради растението, а заради битката на Шипка и вече всички местни хора знаят това. "

„Дни на България“ в гр. Шипка
Голяма част от сънародниците ни в Канада живеят там повече от 20-30 години. Профилът им е доста различен – сред тях има както учители и университетски преподаватели, така и работещи в дигиталната сфера, телекомуникациите, строителството и поддръжката. Благодарение на познанствата си, те разказват на много канадци за България, които остават очаровани от страната ни, когато я посетят. През последните години почти няма нови родни емигранти там, а по-скоро е факт обратната тенденция – българи, които имат собственост в страната я продават и се завръщат у нас.

Снимки: БТА, Генерално консулство на България в Торонто, bcsbc.ca


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени