Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

Литературно четене с участието на журналистите-писатели от БНР

| обновено на 24.05.24 в 16:13
4
Снимка: Яна Пункина

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб".

Празничната инициатива е организирана от БНР и програма "Христо Ботев", като Второ студио на Радиото посреща над 30 гости, сред които директорът на пограмата Кин Стоянов и генералният директор на БНР Милен Митев.

В журналистиката, както и в художествената литература, словото е особено ценно. Първото литературно четене на журналистите от БНР, пишещи поезия и проза, преди 10 години организира радиожурналистът и поет Иво Тодоров – директор на дирекция "Дигитални програми". Той е водещ на днешното предаване заедно с разпознаваемия глас на "Артефир" – Дарина Маринова.


Програмата е музикално-поетична, а на пианото е Марио Ангелов, директор на дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР. По време на литературното четене Ангелов изпълнява композиции на архитекта и композитор Димитър Ненов, създал концепцията за съставите на БНР.


В литературното четене "Радио ПЕН Клуб" участват колеги журналисти от националните програми и регионалните радиостанции на БНР в София, Пловдив, Варна, Видин, Шумен, Благоевград: Милена Димитрова, Бойко Ламбовски, Димитрина Кюркчиева, Светлана Дичева, Весел Цанков, Гергана Хрисчева, Валентин Дишев, Оля Стоянова, Стоян Терзиев, Иван Русланов, Станислава Пирчева – Ава, Петър Краевски, Виктория Топалска, Людмил Станев, Георги Гълов, Красимир Каменов, Александър Христов, Яна Добрева, Людмила Борисова, Мария Мира Христова, Зорница Гъркова.

Празничното предаване в чест на 24 май завършва с поетичен прочит на 19-годишната Божана Славкова – носител на голямата международна награда за поезия "Mili Dueli".

Поезията и прозата, родени от драматургията на живота, любовта към словото и журналистическия усет за реалността – чуйте в звуковия файл: 



Снимки: Яна Пункина, Димитрина Кюркчиева
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна