Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария вече имат свой културен и образователен център

Снимка: Пресцентър на държавния глава

Продължава посещението на президента Румен Радев в Будапеща.

Българите в Унгария вече имат културен и образователен център, изграден със съдействието на двете държави. Новата сграда беше открита от българския държавен глава и унгарския му колега.

Дружеството на българите в Унгария е създадено през 1914 година и е най-старото действащо  българско сдружение в Европа

"Когато си отивам в България, нещо ме разтупва и това е родната земя, много се радвам, когато съм покрай българи", казва Владимир, който живее в Будапеща от 4-годишен. Той е един от над 6-те хиляди българи в Унгария. Те са едно от 13-те официално признати малцинства в страната и имат свой представител в унгарския парламент.

В новия Български образователен и културен център ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, разказва Антоанета Стайкова, която живее в Унгария от 27 години:

"Това е една мечта, която се сбъдна – на българите, които живеят в Унгария. Вече имаме собствена сграда. На едно място обединихме българската църква, българското училище и културния дом. На практика създадохме малка България. Общността ни е много стабилна, много сме сплотени и нас винаги ще ни тегли към България".

Така е и за родената в Будапеща Ангелика Лупа, която обича българските народни танци:

"От 3-годишна възраст ходя тук на репетиции в Българския културен дом в Будапеща. Това ми е много голяма гордост, че мога да уча тука и езика, и танците и да се запозная с културата". Снимки: Пресцентър на държавния глава

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна