Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж:

"Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих предложение да ги напиша тези истории.

Необичайността ме привлича. Да я споделям с другите. Истории, които преобръщат живота на обикновени хора, като капитанът на рибарска шхуна, изтеглил в мрежата си военната гривна на Сент-Екзюпери. Или любимият парфюм на кралица Виктория "Fleur de Bulgarie", който се произвежда от средата на 19-и век до днес.

Всеки разказ е различен. В Петрич има улица "Рокфелер". Затова реших да събера тези истории като съседи, които живеят на нея. На място разбрах как след Първата световна много бежанци са починали от малария там и Рокфелер дал пари да се пресушат блатата. Има и друга история, че уж синът му е загинал там, но това не е така. Драматичната история с маларията е представена. Затова и книгата се казва така.

На тази улица, освен кралица Виктория, живеят и Равел, и Морис Равел, и Гоген. Има и историята на шампанското "La Veuve Clicquot", и на великия архитект Льо Корбюзие, който пътува през България в началото на миналия век и обръща внимание на къщите в Търново."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна