Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО обсъжда в Женева глобално споразумение за пандемиите

Световна здравна организация

Страните от Световната здравна организация се събират днес в Женева, за да опитат да договорят глобално споразумение за пандемиите. Идеята за подобен договор възникна след пандемията на Covid-19, а напоследък е обект на множество критики и фалшиви новини.

Договарянето на глобално споразумение за пандемиите е основната точка в дневния ред на 77-ата Световна здравна асамблея, която ще продължи до 1 юни. Преговорите текат от месеци, а 194-те държави членки на СЗО ще опитат да постигнат съгласие по окончателен текст в рамките на асамблеята, която тази година е под наслова "Всички за здравето, здраве за всички". Не е ясно дали инструментът ще е със силата на регламент или на договор, в който случай спазването му ще бъде по-обвързващо съгласно международното право.

Идеята е хората, общностите и държавите да бъдат по-устойчиви при бъдещи пандемии, както и да се подобри превенцията и готовността. Целта е да се договори по-равноправен достъп до качествени мерки за противодействие като ваксини, терапевтични средства и диагностика, да има обмен на данни от наблюдения, генетични данни, проби и технологии, да се спазва подходът „едно здраве“, който свързва здравето на хората, животните и планетата.

Според критици на преговорния процес обаче документът не предвижда справедлив достъп до мерките за справяне с пандемии и отдава прекалено голяма тежест на интересите на фармацевтичните компании.

Споразумението стана обект на огромно количество дезинформация, включително фалшиви твърдения, че то ще даде на СЗО правомощия да налага ограничения на групи от населението или да изисква от страните да дадат една пета от ваксините си на организацията.

Говорител на СЗО специално отхвърли подобни идеи, а в проекта на текста е изрично подчертан "принципът на суверенитет на държавите при справяне с въпроси на общественото здраве". Освен това се признава "суверенното право на страните над техните биологични ресурси".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна