Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

Снимка: Радио София

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване.

Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам е посветил живота си на това да помогне на учителите да удовлетворят своята мечта да преподават знания.

„Книгата му не се фокусира толкова върху училището, а по-скоро как учителите да станат по-добри, така че задаването на въпроси да не ги плаши. Детските въпроси, всички знаем, могат да бъдат много провокативни и е доста притеснително, когато някой възрастен трябва да си признае, че не знае нещо. Това е проблем и на нашето общество, но и не само в България. Затова смятам, че тази книга би могла да направи връзката, така че учителят и училището да означават едно – ходя с желание, за да натрупам знания“, каза Валентина Стоева.

Тя добави, че в книгата„Защо учениците не обичат училището?", Даниъл Уилингам стъпва на 9 принципа, по които мозъкът работи и обработва информация.

„Ученето е важно за хората, но това, което на мен най-много ми харесва в книгата е началото, когато той преобръща нагласите ни и казва, че в крайна сметка, макар и ние да си мислим, че целта на мозъка и на ума ни е да трупа знания, това въобще не е така. Всъщност неговата задача е да ни пести енергия, а мисленето е много трудоемък процес, който хаби много енергия и освен това въобще не е сигурно, че ще стигнеш до задоволителни резултати. Въпреки това, без да трупаме знания, ние не бихме могли да се справим с ежедневието“, обясни основателят на Фондация „Детски книги".

Валентина Стоева каза още, младите учители трябва да надграждат, да обясняват и да повтарят. По думите й, децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами.

„Затова съм много щастлива, че 12 години чрез Националната награда „Бисерче вълшебно“ им даваме правото само и единствено те да гласуват за книгите, които са ги впечатлили. Често се говори, че децата не искат да четат, не обичат да четат, но ние силно вярваме, че децата, които казват, че не харесват книгите, най-вероятно не са открили точната книга за тях“, каза Валентина Стоева.

Тя добави, че на 22 май 2024 г. фондация „Детски книги“ е обявила победителите в дванадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“. В надпреварата за детските гласове са взели участие 90 издания, селектирани от 141 първоначални номинации. Правото си на глас са упражнили 10 835 деца от цялата страна. Градовете София, Силистра и Търговище остават в челната тройка по брой гласували деца, следвани от Попово и Павликени.

„Какво предпочитат да четат децата? И тази година избраха чудесни истории, които са свързани със семейството, приятелството, приемането. Те имат отношение и към опазването на околната среда“, уточни Валентина Стоева.

За трета поредна година са отличени с приза „Хвърчащите хора“ и учители, и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна