Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 10% от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ

Снимка: БГНЕС

Само 10 процента от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ, а поради липсата на регулация на тази професия се назначават на други длъжности в спешните центрове. Това обявиха от Съюза на парамедиците в България по повод днешния Световен ден на спешната медицина.

От организацията припомниха, че около половината от щатните места в тези центрове са незаети - търсят се лекари, медицински сестри и фелдшери. 
Около 2500 българи са обучени за парамедици от 2016 година до момента. Близо 60 процента от тях са емигрирали и упражняват професията в чужбина, обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Средната заплата на такъв професионалист в Западна Европа е 2000 евро, но не това е основната причина да напускат страната:

"Има ясни правила при инциденти какво се случва, имат много сериозни застраховки, имат правила, които трябва да спазват, и те се научават да ги спазват, които са и за тяхната защита, и за пациентите."

Парамедиците трябва да са основната движеща сила в мобилните спешни екипи, посочи Пехливанска.

"Като специалисти на мобилните екипи е редно да бъдат внедрени повече парамедици - така би било много по-ефективно и много по-евтино, разбира се, за държавата."

От организацията продължават да настояват за нормативно регламентиране на професията. Препоръчват и актуализация на стандарта по спешна медицина, като в него бъде включена длъжността парамедик.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна