Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер: Когато Франция и Германия са рамо до рамо, тогава ще се справим с всички трудности в Европа

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер (вдясно) приветства френския президент Еманюел Макрон в замъка Морицбург близо до Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Франция обсъждат планове за по-тясно сътрудничество за укрепване на европейската противовъздушна отбрана. Така Париж и Берлин искат да отговорят на натиска върху европейците да се ангажират със собствената си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, твърдят източници от делегациите на двете страни пред изданието Bloomberg. 

Тази инициатива е една от темите на предстоящия разговор между германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон. Това е първото официално посещение на френски президент във Федералната република от 24 години, с което в навечерието на евроизборите Берлин и Париж искат да демонстрират сплотеност.
"Сигурен съм, че когато Франция и Германия са рамо до рамо, когато между Берлин и Париж има доверие и воля за сътрудничество, тогава ще се справим с всички трудности в Европа", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Сред разногласията между Париж и Берлин е помощта за Украйна във войната срещу Русия. Докато Германия твърди, че е вторият най-голям поддръжник на Украйна след Съединените щати, Франция се оправдава, че доставя по-малко оръжия, но оръжия, от които Украйна има нужда.

"Да бъдеш на страната на мира днес означава да дадеш сила на правото. Мирът не е капитулация. Мирът не е отказ от принципите. Мирът означава да се даде възможност на една държава да защитава своите граници и суверенитет", заяви френският президент Макрон в Берлин преди да отпътува за Дрезден, където се очаква да произнесе реч за бъдещето на Европа.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна