Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА 1948 си осигури бараж за Европа срещу ЦСКА София

ЦСКА 1948
Снимка: БТА

ЦСКА 1948 победи с 2:0 като гост Славия в мач от 36-ия кръг в Първа футболна лига и се класира за бараж за участие в Лигата на конференциите. "Червените" имат актив от 52 точки и ще се изправят срещу ЦСКА София в решаващ двубой на 31 май, който ще определи последния евроучастник от българското първенство.


Още в петата минута "червените" достигнаха до важно попадение. Реян Даскалов изведе с дълъг пас Педриньо зад защитата и бразилецът се разписа във вратата, пазена от Светослав Вуцов. След десет минути игра Исак Соле центрира за Роберто Райчев, но ударът му с глава мина покрай вратата на гостите. В 12-ата минута Педриньо изведе Евгений Сердюк, а нападателят направи двойно подаване с Неделко Пишчевич, след което прехвърли Вуцов, но топката се отби в напречната греда. Последва добавка на празна врата от Бирсент Карагарен. Голът беше отменен заради засада на Сердюк при първоначалния пас на Педриньо към него. В 25-ата минута на двубоя Ертан Томбак центрира към Мартин Сораков, чийто шут беше блокиран от Теодор Иванов. Последва добавка от страна на Денислав Александров, но той би неточно. Куентин Зеедорф отправи удар от далечна дистанция в 33-ата минута, но не намери очертанията на вратата на "червените". Пет минути преди края на първата част Бирсент Карагарен се възползва от колебание в действията на Мартин Георгиев и отправи удар от съвсем близка дистанция, но кълбото премина покрай вратата на "белите". 

В 63-ата минута Неделко Пишчевич изведе Никола Илиев и младежкият национал на България също се разписа във вратата на домакините с удар в близкия на вратаря Вуцов ъгъл. Малко преди изтичане на редовното време гостите имаха възможност да се разпишат за трети път, но гредата спаси "белите" след шут на Педриньо. Славия завършва на десето място в Първа лига един много колеблив сезон, който започна изключително слабо под ръководството на испанския треньор Хосе Мария Бакеро.

В другата среща Арда завърши сезона с победа, след като играчите на Николай Киров надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на носителя на Купата на България Ботев (Пловдив). Единственото попадение в срещата реализира Тонислав Йорданов в 37-ата минута. Въпреки успеха, тимът от Кърджали остава извън битката за евротурнирите, а "канарчетата“ пък приключват сезона на девето място в подреждането с 45 точки.

Двубоят на стадион "Христо Ботев", който бе последен за Лъчезар Балтанов за първия тим на "жълто-черните", стартира по-силно за домакините, които още в третата минута пропуснаха отличен шанс да открият резултата. Димитър Папазов напредна с индивидуален пробив в противниковата половина и изведе Мартин Секулич зад защитата на Арда, но хърватинът се засуети и ударът му бе отразен от Анатолий Господинов, а при последвалата добавка от Бисер Бонев Принц Окезие изчисти пред голлинията. В 14-ата минута гостите организираха бърза контраатака, на върха на която се озова Станислав Иванов. Бившият футболист на Левски финтира защитник на Ботев в наказателното поле и падна в опит да спечели дузпа, но главният съдия Васимир Ел-Хатиб му показа жълт картон за симулация. В 20-ата минута Мартин Секулич стреля коварно от пряк свободен удар, но Господинов внимаваше и спаси. В 37-ата минута Арда поведе в резултата. Деян Лозев центрира от десния фланг към Тонислав Йорданов, който бе изпуснат от защитата на "канарчетата" и от близка дистанция реализира с глава за 1:0. При този резултат дойде и почивката.

Втората част започна с точен изстрел на Лъчезар Котев, който обаче не затрудни Стефан Смъркалев. Последваха минута, в които и двата тима трудно стигаха до интересни ситуации пред противниковата врата. В 70-ата минута "канарчетата" разгърнаха бърза контраатака отдясно, където Янис Карабельов получи и пусна успореден пас към резервата Кинтунту, но нападателят на Ботев се размина с топката и не успя да нанесе удар. В 86-ата минута капитанът на Ботев Лъчезар Балтанов, който изигра последния си мач за първия тим на "жълто-черните", бе заменен, като футболистите и на двата отбора му направиха шпалир и го изпратиха с аплодисменти. В добавеното време на срещата Борислав Цонев можеше да направи успеха на своя тим по-убедителен, след като стреля силно от далечно разстояние, но Стефан Смъркалев реагира и спаси.


Последни мачове за сезона в Първа лига - 36-ия кръг в групата за местата от 7-ото до 10-ото: 

Славия - ЦСКА 1948              0:2 (0:1)
голмайстори: 0:1 Педриньо 5, 0:2 Никола Илиев 63

Ботев Пловдив - Арда           0:1 (0:1) 

голмайстор: 0:1 Тонислав Йорданов 37.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени