Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа, призова Макрон в Дрезден

Президентът на Франция произнесе част от речта си на немски език

Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато изнася реч в Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа ще трябва да помисли за собствената си отбрана и сигурност, заяви в реч в Дрезден президентът на Франция Еманюел Макрон. По думите му  европейците не могат да разчитат на гаранциите за сигурност от САЩ. 

По-малко от две седмици преди европейските избори френският президент Еманюел Макрон произнесе пламенна реч в Дрезден в подкрепа на укрепването на Съюза и защитата на демокрацията на континента.

"Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа", призова Макрон пред дрезденската църква "Фрауенкирхе" пред няколко хиляди души -  аудитория, включваща много млади хора от Германия, Франция, Полша и Чешката република.

Президентът на Франция произнесе част от речта си на немски език и получи много аплодисменти за това.

"Европа преживява решителен момент, нашата Европа може да загине, ако взимаме грешните решения", каза той в Дрезден.

Макрон призова за укрепване на отбранителните способности на Европа в рамките на НАТО - това би бил единственият начин да се осигури мир, за целта са необходими обща концепция за сигурност и съвместни проекти в областта на отбраната, Русия нападна Украйна и е възможно да бъде тук утре или вдругиден.

В същото време Макрон призова за нов модел на растеж, който да съживи европейската икономика и да създаде нов просперитет - необходими са огромни инвестиции в научни изследвания, зелени технологии, декарбонизация и изкуствен интелект. В противен случай няма да може да се конкурираме със сили като САЩ и Китай.

 "Трябва да удвоим европейския бюджет", каза Макрон, и отново повдигна идеята за съвместно поемане на дълг от държавите от Европейския съюз: "Нуждаем се от два пъти повече инвестиции в Европа" заяви още той.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна