Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение започва информационна кампания за хранителните добавки

Д-р Галя Викьова - заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Снимка: БГНЕС

От Сдружението "За достъпна и качествена храна" започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха още от сдружението, а целта е да се знае повече за тях.

Чрез брошури потребителите ще бъдат информирани какво означава хранителна добавка и кога е добре да се взема.

Предвид наближаващата лятна ваканция на учениците тя ще се провежда в големите паркове и местата, на които има предвидени спортни събития, обясни Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружението за достъпна и качествена храна:

"Ще раздаваме брошури и ще привлечем доказани професионалисти в сферата, инспектори както от Агенцията по храните, така и от Министерство на здравеопазването, и спортисти, за които е много важно какво консумират, тъй като те подлежат на постоянен допинг контрол и мониторинг".

Потребителите най-често не знаят произхода на хранителните добавки, тъй като в дигиталното пространство има много фалшиви сайтове:

"Например, тези добавки, които се използват от българските потребители за сваляне на килограмите, за съжаление, съдържат съставки, които биха повлияли много зле на човек със сърдечни проблеми или проблеми с кръвното. И най-малкият проблем да има, една неправилно избрана добавка може да влоши трайно състоянието", допълни Андрей Велчев.

Хранителните добавки не са лекарства, но могат да подпомогнат някоя функция на организма, казва Галя Викьова, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните:

"Българският потребител трябва да знае, че хранителните добавки трябва да се приемат съгласно указанията, които са върху етикета. Това нещо е гаранция, че тази добавка е минала през одобрение и че е разрешена". 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна