Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от лекарски екип.

Пред Радио София Ива Пехливанска - председател на Съюза на парамедиците обясни, че намаляването на лекарите в Спешна помощ, е изключително тревожна тенденция и това ще остави системата без подготвени специалисти.

„Това е идеята – парамедиците да могат да влязат пълноправно в мобилните екипи на Спешна медицинска помощ. За съжаление, от 2016 г. не се случва много по нормативната регулация на самата професия. Основният проблем е липсата на Наредба, която да регламентира точно и ясно дейностите, които парамедиците, от различните степени на квалификация, могат да упражняват, което поставя и самите парамедици в голям риск“, каза Пехливанска.

Тя добави, че подготовката и проекта на наредбата е подаден още през миналата година, но по него няма развитие.

„С тази Наредба се създава нова медицинска специалност – парамедик, която ще влезе в Националния класификатор на професиите, под парамедицински специалист. Това е цялостната регулация на тази професия“, обясни Ива Пехливанска.

Тя изтъкна, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ,  смъртността при инциденти е намаляла с над 70%.

„Пармедикът е обучен да поддържа основни жизнени показатели на пациенти и пострадали, и да ги транспортира безопасно до лечебно заведение. Оказва съответните медицински манипулации преди и по време на транспорта. При много тежки случаи, когато той излиза извън своите компетентности, е необходимо той да се свърже с лекар, който е в районните координационни централи, който да го насочи как да се справи или да бъде изпратен високоспециализиран екип“, уточни Ива Пехливанска.

От Съюза на парамедиците са направили анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната, от който става ясно, че във всяко от ЦСМП-тата търсят поне 10 лекари.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна