Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двадесет жени представят своите проекти на националния форум "Арена на дамския бизнес" през юни

Двадесет жени предприемачи, сред които и бежанка от Афганистан, ще представят свои бизнес проекти на националния форум "Арена на дамския бизнес" в началото на юни. Това съобщиха от Съвета "Предприемачество и стартъп" към Българската търговско-промишлена палата.

Програмата ще проучва приноса на дамския бизнес към брутния вътрешен продукт за изминалите пет години от началото на инициативата.

Жените предприемачи се ангажират главно с бизнес проекти в леката промишленост, сред които мода, козметика, храни и услуги.

Младите участнички в менторската програма за подкрепа на женското предприемачество работят предимно по идеи в IT сектора, технологиите, дизайна и креативните индустрии, обясни Виктория Караабова-Стоянова, съпредседател на Съвета "Предприемачество и стартъп" към БТПП:

"Най-младата ни участничка е на 16 години. Младата част на българските жени предприемачи ще бъде изключително застъпена, много от тях правят платформи, вплитат в работата си изкуствен интелект, новите технологии".

По менторската програма тази година подкрепа са получили близо 60 жени, сред които и три бежанки - с посредничеството на Организацията на ООН за бежанците в България, допълни Виктория Караабова-Стоянова:

"Те са от Йемен, от Афганистан и от Украйна. И това са дами, които са избрали България не просто за своя страна, в която да живеят, но и да реализират себе си като предприемачи".

 От създаването на програмата преди пет години досега са обучени 230 жени. 80% от започналите кариерата си от форума са останали в бизнеса 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна