Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват 200 хил. лева за заплати във фалиралото ВиК-Дупница

Снимка: БНР архив

200 000 лева се очаква да отпусне Общинският съвет в Дупница на предстоящото си заседание на местното ВиК дружество, което все още предстои да премине към регионалния воден оператор "Кюстендилска вода".

Задълженията на ВиК-Дупница надхвърлят 2 милиона лева, от години сметките на дружеството са запорирани. Още преди Коледа нямаше пари за заплати, а новоизбраният кмет на града Първан Дангов лично се ангажира за 60 хил. лева извънредно, за да платят на 90-те служители на дружеството.

Сега проблемът със заплатите остава нерешен. От 1 април ВиК-Дупница трябваше да е присъединено като активи и пасиви към "Кюстендилска вода". Веднъж това беше отложено за 1 май, след това - за 1 юни.

Вероятно ще има ново отлагане. Това е важно, защото юридическото присъединяване означава и поскъпване на водата за Дупница и за 16-те села от 1,37 лева за куб. метър, както е за последните 12 години, на 3,71 лева за куб. метър.

Местни жители коментари, че де факто присъединяването, ако стане изобщо, ще е след изборите. На работниците във ВиК обаче трябва да се плащат заплати, затова ще трябва извънредно решение на съветниците.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна