Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров не си представя диалог с Украйна, докато в Киев управлява "партията на мира"

Външният министър на Русия Сергей Лавров
Снимка: БТА

Русия за пореден път даде да се разбере, че за нея мир в Украйна може да има само според нейните условия. 

В интервю за информационната агенция "Новости" руският външен министър Сергей Лавров, който вчера призова страните от глобалния юг да се откажат от участие в швейцарската конференция за Украйна, днес споделя, че му било трудно да си представи мирен диалог, докато в Киев управлявала "партията на мира", която се стреми да победи Русия на бойното поле. 

Освен това Лавров припомни изказването на Владимир Путин от миналата седмица, че легитимността на Володимир Зеленски вече била свършила.

"Хипотетично свикване на международна мирна конференция за Украйна с участието и на Москва, и на Киев е възможно продължение на усилията на Китай за създаването на условия за решаването на тази криза", каза Лавров пред "Новости". И уточни, че трябва, първо, да бъдат отстранени първопричините, да се отчетат законните интереси на всички страни на принципа "равна и неделима безопасност", като се има предвид създалите се реалности на терен. 

По-късно говорителят на Путин - Дмитрий Песков, обвини НАТО, че през последните дни и седмици съзнателно вдига оборотите на ескалацията на напрежението и провокира Украйна да продължава "безсмислената война с Русия". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна