Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и съпругата му посрещат 80 абитуриенти в резиденция "Бояна"

Снимка: Пресцентър на президентството

Тази вечер президентът и съпругата му са домакини на традиционния абитуриентски бал от инициативата "Подкрепи една мечта". Тя е насочена към младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип.

Инициативата "Подкрепи една мечта" е събрала досега над 87 000 лева. Това съобщи президентът Румен Радев:

"Набирането на средства продължава, за да може наесен тези от вас, които започнат да следват в университети, да получат една стипендия, с която да могат да продължават своето висше образование".

80 зрелостници от цялата страна празнуват тази вечер в резиденция "Бояна" завършването на средно образование. Почти половината от тях ще продължат в университет или в колеж.

"Искрено ви пожелавам да намерите честно занимание и да се опитате да бъдете най-добрите. Едно от най-големите изкуства в живота, това е умението да създаваш приятели. Искам да ви пожелая да пазите приятелите, с които ще ви събере животът. Защото те са онзи отбор, с който вие ще печелите", каза президентът Радев.

"Много се вълнувам, ще държа реч пред президента и снимките ще ми напомнят всеки ден за това събитие". Това казва Снежина Янкова, една от абитуриентките тази вечер.

Президентът и неговата съпруга посрещат 80 зрелостници в резиденция "Бояна". За бала Снежина е избрала рокля в слънчеви цветове: "В по-екстравагантен стил, бунтарски, различава се от другите", разказва тя.

Снежина е настанена в приемно семейство. Завършва гимназия в Полски Тръмбеш, специалността ѝ са природните науки.

Преди година кандидатства за стипендия от инициативата на президента "Подкрепи една мечта". Тя е насочена към младежи от специализирани институции, като им помага с информация как да си намерят работа или да продължат обучението си във висше училище или професионален колеж.

"Ще кандидатствам в Русенския университет, специалност медицинска сестра. Обичам да помагам на хората. Вярвам, че дори само една добра дума може да им повдигне настроението и аз искам това да работя и там да се развивам", сподели Снежина Янкова.

Каква е най-голямата ѝ мечта: "Да създам нещо, което да остане във времето - дали като инициатива, дали като подкрепа за хората, искам просто така да дам от себе си и да остане, и да помага на хората".

Снимки: Пресцентър на президентството

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени