Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол за 2024 г. и през 2025 г.

Петролна платформа в Бахрейн, архив.
Снимка: АП/БТА

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до края на 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници.

Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се нуждаят, за да балансират бюджета си.

Притесненията относно бавния растеж на търсенето в най-големия вносител на петрол Китай натежаха върху цените и анализаторите на петролния пазар очакват петролният картел и съюзниците му да разширят съкращенията, за да балансира предлагането.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, водени от Русия, известни заедно като ОПЕК+, направиха серия от големи съкращения на добива от края на 2022 година.

В момента членовете на ОПЕК+ намаляват добива с общо 5,86 милиона дневно. 

Страните, които са направили доброволни съкращения, които са по-големи от тези, договорени с по-широката група, са Алжир, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Групата започна срещите си около 11:30 българско време в хибриден формат – някои от министрите участват онлайн, други са лично в Риад.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени