Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Манчев: Регионът на въглищните централи трябва да бъде обезпечен с перспективни работни места

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Много закъсняхме с популизма си относно въглищната енергетика и не направихме достатъчно необходимо за този регион. Трябва да побързаме, за да може регионът да бъде обезпечен с перспективни работни места за тези хора, а не да им обясняваме, че трябва да копаят въглища до 2100 г. и да няма никакъв проблем. Не, има проблем, когато горим въглища".

Това каза пред БНР председателят на "Булатом" Богомил Манчев преди започващата на 5-и юни Международната ядрена конференция на Българския атомен форум - "Българската атомна енергия. Национална, регионална и световна енергийна сигурност".

"Въглеводородите от типа въглища, нефт и газ са изключителна суровина, от която може да се прави т.нар. нефтохимия за развитието на човечеството, без да бъде мръсна. Нашата държава върви по този път устойчиво, има политики", уточни той. 

По думите му ценообразуването на електроенергията, което пазарът диктува, ще изключи въглищните централи от експлоатация.

"Светът разбра, че трябва да направи устойчива ядрена енергетика с много дълъг срок на възможност да експлоатираш нещо, с което можеш да прогнозираш цената на електроенергията за повече от един период, ако то не се влия толко силно от борсите, където се продават суровините. Уранът - като суровина, с която се произвежда електроенергията, е много малка част от себестойността на електроенергията, произвеждана в атомни централи", коментира още Богомил Манчев.

Председателят на "Булатом" обясни, че, тъй като България и САЩ са подписали документ за развиване на ядрена енергетика на наша територия, "България може да се обърне от експортните банки на двете държави да получи кредитиране чрез държавно гарантиране":

"Проектната компания ще вземе заема, а юридическото лице "7-и и 8-и блок" ще връща парите. Ако се провали или фалира, би трябвало да го връща държавата. Досега не ми е известно да има фалирала атомна централа".      

Интервюто на Диана Янкулова с Богомил Манчев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна