Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори етап на руско-беларуското учение с тактически ядрени оръжия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски и беларуски войски са започнали втория етап на учение с тактическо ядрено оръжие, обяви министерството на отбраната в Москва.

Учението в Южния военен окръг на Русия (до източните граници на Украйна) бе разпоредено миналия месец от президента Владимир Путин в отговор на заплашителни - според него - изявления на западни политици.

Подкрепата на Запада за Украйна принуждава Москва да обмисли промени в ядрената си доктрина, заяви днес заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Путин пръв допусна преди дни промяна в документа, който регламентира условията за използване на най-големия ядрен арсенал в света.

Наред със съобщението за началото на втория етап на военните занятия, днес руското военно министерство разпространи видеокадри с ракетни комплекси "Искандер", както и на стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и изтребители МиГ-31, въоръжени с хиперзвукови ракети "Кинжал".

Както "Искандер", така и "Кинжал", намират широко приложение в продължаващата завоевателна война на Русия срещу Украйна. Освен различни типове конвенционални заряди, те могат да бъдат снабдени и с ядрени бойни глави.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна