Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Л. Киров: Все повече млади хора търсят специализация по обща медицина

Но се сблъскват с проблеми

Снимка: БГНЕС

Хората, които желаят да сменят личния си лекар през юни, могат да проверят списъка с действащите в тяхното населено място медицински практики на сайта на Здравната каса (НЗОК). От там съветват здравноосигурените да потърсят информация за лекарите, записващи нови пациенти, в съответната Районна каса. 

Чрез сайта на Здравната каса могат да се открият контактите на всички медицински практики, в които работят семейни лекари по договор с фонда и на които хората могат да се обадят, за да попитат дали даден лекар записва нови пациенти.

Проверка на БНР в Благоевград показа, че единици са желаещите да сменят личния си лекар.

Голяма част от лекарите са над 60 години, обясни д-р Дафина Тачова, която е педиатър и детски пулмолог: "Само след пет години това натоварване, на което сме подложени, безспорно ще се отрази, ще започнат постепенно "да издъхват", коментира тя.

Все повече млади хора търсят специализация по обща медицина, обясни доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Но се сблъскват с проблеми:

"Няма достатъчно обучителни практики все още, въпреки че броят им се увеличава постепенно, нито пък нито пък достатъчно удобно и навсякъде места за специализация", коментира доц. Киров.

Той отбеляза, че проблемът с недостига на семейни лекари е решим, но ще отнеме време.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени