Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казуо Уеда: Японската централна банка обмисля да повиши лихвите следващия месец

Казуо Уеда, управител на Японската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Японската централна банка Казуо Уеда заяви във вторник, че ЯЦБ може да повиши лихвите следващия месец в зависимост от наличните икономически данни към момента, подчертавайки решимостта си постоянно да се повишават разходите по заеми (лихвените ставки) от текущите почти нулеви нива, съобщава Ройтерс.

Говорейки в парламента на страната, Уеда също така каза, че централната банка трябва да отдели "малко повече време", за да прецени дали основната инфлация е на път да постигне устойчиво целевото ниво от 2 на сто.

Въпреки че нарастващите разходи по отношение на вноса заради слабостта на йената могат да натежат върху разходите на домакинствата, увеличаването на заплатите ще подкрепи потреблението и ще поддържа икономиката на пътя на умереното възстановяване, посочи още той.

"Нашето решение за намаляване на изкупуването на облигации и повишаване на лихвените проценти са две различни неща. Има шанс да повишим лихвените ставки на следващото ни заседание през юли в зависимост от икономическите, ценовите и финансовите данни и информацията, налична по това време", отбеляза Уеда.

На заседание миналия петък ЯЦБ реши да започне да ограничава огромните си покупки на облигации и да обяви подробен план през юли за намаляване на финансовия си баланс от близо 5 трилиона долара, предприемайки по този начин още една стъпка към премахване на огромните си парични стимули.

Решението обаче засили несигурността относно това дали централната банка може да повиши краткосрочните лихвени проценти на срещата си на 30 и 31 юли или да отложи това за по-късно през годината, за да избегне колебанията на пазарите.

Уеда отбеляза, че ЯЦБ все още не е напълно убедена, че инфлацията ще достигне устойчиво целта си от 2%, подчертавайки необходимостта "да отделим "малко повече време“, за да разгледаме внимателно данните, преди да повишим лихвите отново".

Той обаче каза, че корпоративното поведение при определяне на цените и заплатите очевидно се е променило на фона на рекордни печалби и затягащия се пазар на труда.

"Икономиката вероятно ще отбележи по-ясни признаци на положителен цикъл по отношение на инфлацията на заплатите, тъй като номиналните заплати нарастват", каза той.

През март Японската централна банка се отказа от десетилетната си политика на отрицателни лихвени проценти и от контрола върху доходността на облигациите.

С инфлацията, надвишаваща целта от 2% за две години, ЯЦБ има за цел да повиши краткосрочните лихвени проценти до нива, които нито охлаждат, нито прегряват икономиката, като редица анализатори прогнозират тези лихвени нива да бъдат между 1% и 2%.

Слабата йена обаче усложнява политиката на ЯЦБ. Въпреки че "евтината" йена ускорява инфлацията чрез повишаване на цените на вносните стоки, последвалото покачване на разходите за живот обаче натежа върху потреблението и постави под съмнение силата на японската икономика.

Много икономисти очакват Японската централна банка да повиши основните си лихви до 0,25% тази година, въпреки че са разделени дали това ще се случи през юли или по-късно през годината.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна