Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Видяно в хаоса" от Дафина Моллова

Ловец на красотата в хаоса – това е Дафина Моллова, която на 25 юни открива в столичната галерия "Графично"(ул."Самуил" 38) своята поредна изложба "Видяно в хаоса”". Умението да наблюдава и поетично да пресъздава и най-делничното в нашето ежедневие е отличителна черта в творчеството на художничката. 


Друга нейна запазена марка е феерията от багри в ефирни цветове, които с всяка нейна изминала експозиция се освобождават все повече от към форми и сюжети. Стремеж към все по-изчистени форми и към абстрактното, това е новото в 23-те творби, въпреки че все още тук-там се долавят силуети на сгради или хълмове, път през гората. Както и в предишните ѝ изложби тук хората почти отсъстват. Важна е общата атмосфера – някаква мистична приказност, която е натоварена с меланхолия, но едновременно това и извисява духа.

 

Усещането за ефирност и мимолетност може би се дължи на техниката ѝ за рисуване с акрил (някъде е смесена техника), както и на мазките с боята. През платната като че ли минава повей на вятър, който разрошва короните на дърветата, пшеничените полета се разлюляват като вълни на море, дърветата на гората се накланят, сякаш пеят. Вероятно заради това много от изображенията не стоят хоризонтално, а преминават като диагонал през картините, сякаш да ни напомнят, че материалното е тленно и всичко е преходно. Като мигове, уловени в хаоса на времето около нас. 


По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени