Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видове гъбички може да станат опасни за хората заради глобалното затопляне

Снимка: Архив

Гъбичките по света вероятно стават по-смъртоносни и устойчиви заради затоплящия се климат, сочи ново изследване. По-високите температури може да предизвикат мутации, които да причинят по-агресивен растеж или резистентност към съществуващите лекарства.

В рамките на изследване на гъбични инфекции в 96 китайски болници учените са открили в двама пациенти гъбички (Rhodosporidiobolus fluvialis), които преди не са установявани в хора. Откритият патоген е бил резистентен към два от най-често използваните медикаменти за лечение на гъбични инфекции, а след излагането му на високи температури бързо развил резистентност и към трети вид антибиотик - Амфотерицин Б. Така инфекцията на практика е станала нелечима със съществуващите към момента лекарствени средства.

Откритието „подкрепя идеята, че глобалното затопляне може да допринесе за еволюцията на този гъбичен патоген или на други нови гъбични патогени“, посочва Линки Уонг, микробиолог към Китайската академия на науките и един от авторите на изследването, публикувано тази седмица в раздела за микробиология на научното издание „Нейчър“.

Гъбичките причиняват по-малко болести при хората в сравнение с бактериите и вирусите по две причини. Едната е, че човешката имунна система се справя отлично с тях, а другата е, че като цяло те не се развиват добре при високата телесна температура на бозайниците. През последните няколко десетилетия обаче гъбичните инфекции станаха по-разпространени, защото повече хора живеят с отслабена имунна система в резултат на епидемията на ХИВ, както и на лекарства, които потиска имунната система, обяснява изданието „Сайънс“.

Освен това няколко изцяло нови гъбични инфекции са били открити при хората през последните няколко години, като някои от тях вече са били резистентни на лекарства, разказва Асия Гуса, микробиолог към Университета „Дюк“. „Това е доста изненадващо и малко плашещо“, допълва тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени