Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности. 

Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне на проблеми пред властите за подобряване на връзките между българите по света, така и за чисто професионални разговори. Често тези общи теми само за дни преминават в партньорство и лично приятелство. Затова и в интервютата с колегите няма забранени теми. Така и с автора и водещ на предаването "Гласът на българите" по Украинската обществена телевизия Аня Терзивец.

"Веднъж в седмицата, преди войната, в ефир казвам "Здравейте" на български език на българите в Украйна. Това е половин часово предаване. То е започнало още от 1991 г. , от създаването на Украйна. В Одески регион тогава започват да излизат три предавания - на български, на гагаузки и на молдовски език, те се излъчват само в Одеска област. Днес тези две предавания не съществуват. Остана само предаването "Гласът на българите" и така и до днес, преборихме се със страховете, има украински субтитри на предаването. 

Украинската обществена телевизия ни издържа финансово. Аз го водя само, разказа за БНР Терзивец.

В платформа за видеосподеляне са събрани десетки разкази за българите в Украйна така, както ги е видяла Аня Терзивец - с цялата обич и обективност, които журналистиката позволява. През нейните истории 60-милионната Украйна знае повече за бесарабските българи, а уважението всеки сам си печели. Само да има мир!


Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени