Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масуд Пезешкиян е новият президент на Иран

Масуд Пезешкиян (в средата) е новият президент на Иран

Умереният реформатор Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, след като спечели втория тур на изборите с над 53 процента от гласовете. Редакторът Георги Петровски информира:

69-годишният Масуд Пезешкиян, сърдечен хирург и бивш министър на здравеопазването, надделя на балотажа над Саид Джалили, бивш главен преговарящ за ядрената програма на Техеран и един от представителите на иранския върховен лидер във Висшия съвет за национална сигурност. Говорителят на изборните власти Мохсен Еслами обяви резултатите.

Масуд Пезешкиян е получил 16 384 403 гласа, г-н Саид Джалили получава 13 538 179 гласа.

Избирателната активност е по-висока от тази на първия тур - близо 50 процента.

Милиони иранци се надяват изборът на умерения президент да допринесе за по-малко ограничения на социалните свободи и по-прагматична външна политика.

Пезешкиян увери в първата си реч след победата, че ще "протегне приятелска ръка към всички". Той потвърди лоялността си към Ислямската република, но призова за "градивни отношения" със Съединените щати и европейските страни и обеща да преговаря директно с Вашингтон за подновяване на преговорите по ядрената програма на Техеран.

Пезешкиян се обяви против използването на сила от страна на полицията за налагане на задължителното забулване на жените.

Новият държавен глава беше поздравен от руския президент Владимир Путин, който изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области, съобщи Ройтерс.

"Разчитам, че вашата дейност на президентския пост ще способства за по-нататъшното засилване на конструктивното двустранно сътрудничество във всички направления", се казва в публикувания на сайта на Кремъл текст на поздравителната телеграма.



По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени