Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

Снимка: Русенската опера

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".

 Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.

15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на тазгодишното издание на "Сцена на вековете". Спектаклите са до средата на септември и са на основната сцена в крепостта „Царевец“, във великотърновския театър и в летния театър.

 "Това е фестивалът в сърцето на България, който е отворил вратите си и е подал ръка на всички оперни театри", допълни артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков.

"Сцена на вековете" се открива официално тази вечер с балета „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе. Спектакълът е на Русенската опера и е уникален със съчетанието на класическите жанрове, поясни Лилия Морале от Русенската опера.

 "Докато солистите на балета се превъплъщават в ролите на Кармен, Тореадора, Дон Хосе, в същото време имаме оперни солисти, които пеят техните роли", посочи тя.

Диригент е маестра Вилиана Вълчева, хореографията е на Наталия Осипова.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени