Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очаквам контрастна програма - от една страна рутинно ръководене на делата в ЕС, а от друга - в Унгария да продължи конфронтацията с Брюксел", каза политологът

Проф. Елен Бос: Много бъдещи процеси зависят от резултатите от изборите във Франция, Австрия и Чехия

Орбан се надява, че скоро около масата в Брюксел ще седнат повече премиери със сходни до неговите възгледи, посочи тя

| Интервю
Снимка: ЕС

"Идвам с мир" - това ли наистина каза Виктор Орбан с две изненадващи визита тази седмица? В първия ден от седмицата пое ротационното европредседателство. Ден по-късно посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на временно примирие с руснаците, за да отпушел така пътя към преговори за мир, а за финал вчера се появи в Кремъл, защото вече бил единственият, който може да разговаря с двете страни във войната. "Нищо ново", казва проф. Елен Бос, политолог в университета "Андраши" в Будапеща. Интервюто с нея започва хронологично - с очакванията ѝ за шестте месеца унгарско европредседателство, което Европейският парламент гласува да бъде отложено, но лидерите не се съгласиха.

Скептичното отношение не е учудващо - Виктор Орбан е отявлен критик на ЕС и в току що отминалата предизборна кампания не си спести острия тон срещу Брюксел. Но приоритетите, които поставя за шестте месеца на председателството, са в пълен контраст към това поведение.

Според официалните изявления Унгария иска да бъде справедлив и доверен посредник между страните-членки и европейските институции в името на мира, стабилността и благоденствието в Европа. Или с други думи - това е всичко, което може да се очаква от един ротационен председател.

Така че очаквам контрастна програма - от една страна рутинно ръководене на делата в ЕС, а от друга - поне тук, в Унгария - да продължи конфронтацията с Брюксел. Но никой не бива да се съмнява, че Орбан ще използва европредседателството, за да се опита да наложи своето виждане за бъдещето на ЕС.

Защо е в интерес на Виктор Орбан европредседателството да мине гладко?

Имиджът на Унгария в Европа е катастрофален. Орбан е човекът, който блокира и изнудва, особено когато става дума за решения в подкрепа на Украйна. Известна е неговата близост с Путин, от която очевидно не се отказва. Но по същите причини Орбан е "сам вкъщи", както често се шегуват. В този смисъл европредседателството е възможност за него да се опита да излъска поне малко имиджа си.

Орбан би искал да се покаже като партньор, на когото можеш да имаш доверие, а от там да придобие по-голяма тежест в Съвета. За него е важно да подобри отношенията си с останалите лидери, но и с брюкселските институции, защото от тях зависи в крайна сметка размразяването на милиарди евро за Унгария. Това са достатъчно важни мотиви за Орбан поне да се опита да изглежда като партньор.

В Брюксел не вярват на Орбан, а и след соловата визита в Москва това няма да се промени. И поради това останалите 26 побързаха с важни решения преди 1 юли - разпределянето на ръководните постове и нов пакет помощ за Украйна. Но вероятно през идните шест месеца ще има и други важни решения. Обмислят ли лидерите на останалите 26 страни-членки как да предотвратят упорството на Орбан, проф. Бос? Ще се наложи ли пак да го изпратят да пие кафе?

По време на унгарското европредседателство няма да има особено натоварена законодателна програма, защото първо трябва да се конституира новият Европейски парламент, след това да бъдат проведени изборите за ръководните постове и едва през есента новата Европейска комисия да встъпи в длъжност. Но Вие сте права - европейските лидери предпочетоха да играят на сигурно и да вземат важните решения преди Унгария да поеме ротационното председателство.

Но ще трябва да се придвижват и други важни теми - миграция, разширяване, Зелената сделка, за която Орбан каза, че Брюксел води "отровно зелена" политика.

Трябва да припомня, че ЕС постигна съгласие по новия миграционен пакт въпреки съпротивата на Унгария. По този въпрос няма повече какво да се прави. Орбан, естествено, ще се опита да промени нещо, но за да успее, трябва да си осигури мнозинство, а това ми се струва трудно постижимо.

Не така стоят нещата обаче със Зелената сделка. Консенсусът от миналия мандат очевидно се пропука. Европейската народна партия промени позицията си. Така че Орбан би могъл действително по-лесно да събере мнозинство за промяна на зелената политика, или поне за отлагане на поставените цели за намаляване на емисиите и зеления преход като цяло.

"Отлагане" е може би много точна дума в тази връзка - европредседателството дава възможност за определяне на дневния ред в ЕС и поставяне на приоритети, така че Орбан вероятно ще използва това ако не за прокарване, то поне за отлагане на решения, които не му харесват.

Споменахте милиардите замразени евро. Унгария е една от страните в Европейския съюз, която получава най-големите суми, или поне така би трябвало да бъде. Има реален риск Унгария окончателно да загуби един милиард евро до края на годината.

Еврофондовете са от ключово значение за унгарската икономика. Липсата им остави огромна дупка в бюджета. А осигуряването на средства на международния финансов пазар е много скъпо удоволствие. Така че за Орбан е изключително важно Брюксел да размрази фондовете. Условието обаче е напредък в борбата с корупцията и реформи, които да върнат върховенството на закона в Унгария. Скептична съм, че това ще се случи.

По-скоро Орбан се надява, че разпределението на силите в Съвета на ЕС ще се промени след предстоящите в някои държави избори. Първите са във Франция, не след дълго са парламентарните избори в Австрия, където крайната десница също води в допитванията. После идват избори в Словения и Чехия. Орбан се надява, че скоро около масата в Брюксел ще седнат повече премиери със сходни до неговите възгледи.

Неслучайно Орбан обяви създаването на групата "Патриоти за Европа" само ден преди да поеме европредседателството. За него тази група не е толкова важна в Европарламента, колкото на ниво европейски лидери. Той се надява, че към този "клуб на евроскептиците" ще се присъединят не толкова опозиционни партии, а повече премиери с техните управляващи партии. Неговите съмишленици едва ли ще са склонни да наказват Унгария заради нарушаване на основните европейски ценности.

Срещу Унгария тече процедура по чл. 7 от договора за ЕС, но до отнемане правото на глас едва ли ще се стигне. Какво обаче означава за ЕС, че не успява да си опази основните ценности, проф. Бос?

Това е огромен проблем! Наистина огромен! Проблем, който застрашава основите на ЕС. Как ще съществува ЕС, ако продължават да се рушат основите му? Отношенията на доверие и солидарност между страните-членки са изградени върху демократичните ценности.

Европейската комисия и европейските лидери проявиха прекалено дълго търпение към Унгария и реагираха твърде късно на процесите тук. Резултатът е, че днес вече редица други държави следват унгарския модел, защото видяха, че няма последствия, когато потъпкват демократичните ценности. Вижте правосъдната реформа в Италия - тя е копие на това, което се случи в Унгария. Вижте разпускането на обществените медии в Словакия - също по унгарски сценарий.

Как може ЕС да противодейства на подкопаването на неговите основи?

За да противодейства, трябва да има мнозинство, а това е следващият проблем, който виждам. За изпълнението на чл. 7 от Договора на ЕС е нужно единодушно решение на всички страни-членки. Не ми се вярва, че това е постижимо, както отбелязахте и Вие.

Така че остава Европейският механизъм за върховенството на закона, който доведе до замразяването на средства. Срещу Унгария приключиха и все още текат няколко наказателни процедури с финансови глоби. Но всичко това така и не доведе до обрат в поведението на унгарското правителство. Възможностите на ЕС са ограничени.

Но основният проблем е в това, че ЕС прекалено дълго седя и гледа отстрани какво се случва в Унгария без да предприеме каквито и да било мерки. А причината за това прекомерно търпение е, че партията на Орбан беше член на Европейската народна партия. ФИДЕС беше изключена едва през 2021 година, а дотогава ЕНП закриляше Орбан - поне доколкото беше възможно.

Ще се повторя, но ми се струва важно - много бъдещи процеси зависят от резултатите от предстоящите национални избори във Франция, Австрия и Чехия.

Тези изборни резултати ще се отразят и на политиката към Украйна и подкрепата на ЕС. Виктор Орбан, след като пое европредседателството, изненадващо посети Киев. А след това - още по-изненадващо - отиде на крака в Москва при Владимир Путин. След като предложи на Украйна да се съгласи на примирие, т.е. да се откаже от окупираните територии, и да преговаря с Русия, е ясно, че Орбан не е променил изненадващо позицията си във войната. Как тълкувате посещението в Москва, проф. Бос?

Тази визита е проблем, защото Орбан не отиде там в качеството си на ротационен председател на ЕС. Никой не е обсъждал предварително такова посещение. Реакцията от Брюксел дойде светкавично - върховният представител за външната политика Жозеп Борел веднага припомни, че не може да се водят преговори за Украйна без Украйна.

Путин обаче го посрещна именно като представител на ЕС.

Така е, още повече, че когато Орбан съобщи, че заминава за Москва, зад гърба му се виждаше логото на унгарското европредседателство. Очевидно той не прави разлика между премиерския пост в Унгария и ролята му на председател на Съвета на Европейския съюз.

Според мен Орбан се опитва да излезе едни гърди напред, именно заради изолацията, в която е изпаднал. Иска да блесне с нещо. И трябва да призная, че за сега му се получава.

Сутринта, преди да отпътува, Орбан даде обичайното си интервю на радио "Кошут" и каза, че не можело да се постигне мир, докато седиш в удобното кресло в Брюксел. Така че Орбан продължава в стария стил на конфронтация и провокация.

Тази визита действително показа, че Орбан си е харесал ролята на мисионер в името на мира. И иска да блесне не само в Унгария, а в цяла Европа.

И затова първо отиде в Киев, ако правилно Ви разбирам?

Според мен и това беше опит да излезе от тоталната изолация, в която е изпаднал в Европа. Но вероятно наистина си мисли, че може да бъде посредник. Но Орбан е част от крайната десница в Европа. А сред тези партии има много сериозни разминавания по отношение на Русия и войната срещу Украйна.

Европейските консерватори и реформисти около италианския премиер Джорджа Мелони и с членството на полската партия "Право и справедливост" са категорично на страната на Украйна. Тази формация няма как да споделя общи позиции с ФИДЕС на путиновия приятел Орбан. Затова мисля, че Орбан се опитва да се представи в светлината на отворен към различни позиции премиер, който да е по-приемлив в про-украинските среди. Но не мисля, че сметките му ще излязат.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна