Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел посети щаба на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел посети разположения в Гърция оперативен щаб на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море.

Жозеп Борел е бил запознат с развитието на операцията, в която участва и гръцка фрегата, съобщиха от министерството на отбраната в Атина. 

Досега успешно са охранявани от нападение на хутите 170 търговски кораби, подчерта европейският представител. Щабквартирата на операцията на ЕС за защита на свободното корабоплаване в Червено море е разположена във военната база в град Лариса.

Европейският първи дипломат засегна темата за необходимостта за създаване на обща европейска военна защита с участието на  всички европейски страни. Атина изцяло подкрепя тази идея,подчерта министърът на отбраната Дендиас.

Министърът на външните работи Гергиос Герапетридис информира, че в разговорите с Жозеп Борел са обсъдени актуални теми във връзка с предстоящата среща на Съвета за външна политика на Европейския съюз. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна