Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоминната група на България, Румъния и Турция се включва в учението "Бриз 2024"

Снимка: БНР Бургас

Новоформираната противоминна група на България, Румъния и Турция се включва във военноморското учение "Бриз 2024“". За първи път то ще премине без участието на двете постоянни групи на НАТО. 

На Морската гара в Бургас с тържествена церемония бяха посрещнати корабите на Противоминната група.

Намираме се в различна ситуация и за първи път постоянната корабна група на НАТО няма да участва в учението "Бриз 2024", каза командирът на военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов.

"И вместо постоянната корабна група на НАТО или чуждестранна корабна група да подпомага изпълнението на задачите на учението, участниците в учението ще подпомогнат работата на новосформираната противоминна тактическа група", заяви той.

Новосъздадената група от четири кораба ще има за цел прочистването на западната част на Черно море. Периметърът на действие на групата ще обхване морските пространства на България, Румъния и Турция, каза още контраадмирал Кирил Михайлов.

 Главната цел на военноморското учение е да се запази оперативната съвместимост и взаимодейстието между участващите страни.

"Освен участието на кораби, в учението участват още и други средства като три морски патрулни самолета от Съединените щати, Франция, Турция. Допълнително участват белгийските военно морски сили със специализиран автономен подводен апарат. Имаме участие с офицери от още много други държави", посочи още контраадмирал Михайлов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна