Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

Мъж преминава покрай предизборни плакати с лика на лидерите на крайната десница Марин льо Пен и Жордан Бардела край Париж, 29 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя.

Французите се отправят отново към урните и избирателната им активност може да стигне нов рекорд според последните прогнози на Ипсос за Радио Франс и Франс Телевизион.

Проучването потвърждава изгледите за победа на крайнодясната партия "Национален сбор", но с намалели шансове за пълно мнозинство. В близо 220 избирателни района кандидатите от президентската коалиция или от новосформирания фронт на левицата се оттеглиха в полза на кандидат с по-големи шансове, за да преградят пътя на крайнодесните към властта.

Първите резултати са очаквани в 20 ч. местно време, но възможните улични реакции вече тревожат парижаните. Докато търговци в центъра на Париж залостват витрините си, 5000 полицаи бдят над столичния район срещу безредици.

"На французите им омръзна да им четат морал" - отсече националистката Марин льо Пен, вече избрана на първи тур, като реакция на призивите на знаменитости като футболиста Килиан Мбапе за масово гласуване срещу крайната десница. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна