Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ предлага технически кабинет с третия мандат

Снимка: dsb.bg

"Демократи за силна България" предлага технически кабинет с третия мандат.

Ръководните органи на "Продължаваме промяната" и на "Демократи за силна" България провеждат отделни свои заседания, на които една от обсъжданите теми е коалиционната политика.

В резолюция от Изпълнителния съвет на ДСБ се казва, че формацията предлага на партньорите си в ПП-ДБ да поискат третия мандат, който да бъде разглеждан като национален и създаденото с него управление под форма на технически кабинет трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред.

Преди началото на Националния съвет на "Продължаваме промяната", насрочено за 12 часа днес в София, председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков коментира заявката на ДСБ и евентуалната подкрепа за втория мандат:

Пресцентър на ПП

"По отношение на третия мандат, разбира се, трябва да се обсъди внимателно. Това предложение има своите предимства, но има и своите проблеми. Няма да ги обсъждам сега, така че нека да го обсъдим... Аз бях премиер на кабинет, който имаше политическа подкрепа. Всеки един кабинет трябва да има ясна политическа подкрепа. Предложението на "Демократи за силна България" трябва първо те да си го обяснят. Докато Пеевски е на политическия терен, ние нямаме никакъв шанс да говорим с ДПС по политики. Ако Пеевски бъде премахнат от политическия терен, така че да може да се обсъди какво следва след него, тогава вече ще можем да говорим".

Основен акцент в обсъжданията на ръководните органи и на ДСБ, и на ПП е и работата в коалиционния формат. В резолюцията на ДСБ се посочва, че коалиция е "единствена алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО", но и че има нужда от допълнителна консолидация.

Решенията на ПП по темата, както и останалите решения на формацията, включително анализ на отминалите избори, се очаква да станат ясни след 18 часа.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени