Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил, 7 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Втори ден продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник, а светата божествена литургия беше оглавена лично от предстоятеля на Българската православна църква.

Патриаршеска Златоустова Света литургия оглави при въдворяването си като Софийски митрополит Негово Светейшество патриарх Даниил, като получи и поздравлението от Клира с пожелание за единение на Българската православна църква:

"В нашето време на продължаваща духовна криза, на все повече задълбочаващи се противоречия и конфликти, на все по-трудно различаване на добро и зло, Православната ни църква отново е онази единствена сигурна духовна опора, която е била за богодарувания и народ винаги във времето на своето съществуване. Името на Църквата не е име на разделение, а е име на единение и на съгласие в съвременния свят на все по-голямо взаимно отчуждение между човеците и все по-силно задълбочаваща се криза на ценностите".

От рано сутринта стотици вярващи идват в храма, за да запалят свещ и да отдадат почит на Великомъченица Света Неделя, и да се причестят:

- Ние сме вярващи християни, обичаме нашата църква, оженили сме се тук.

- Първа Света литургия на новия ни патриарх Даниил.

- Дано да е с Бога напред. Всичко добро му пожелаваме, да пребъде нашата Църква. Да бъде като предните патриарси. И Максим, и Неофит, прекрасни патриарси ние сме имали. Хората трябва да вярват в доброто. Исус помага, много помага. Убеден съм в това.

- Тук съм, за да почетем този празник на Църквата и в тези времена е важно да сме обединени, а не разделени. Вярата ще ни помогне, да.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени