Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е реализацията на проекта за разширението на пътя.

„Движението по пътната отсечка между Варна и Добрич е изключително натоварено и често стават тежки катастрофи с човешки жертви, каза още Мая Димитрова и допълни: „В бюджета, който приехме за 2024 г. е включен проекта за модернизация на пътя Варна-Добрич II-71 и продължаващ в пътя Добрич-Силиста II -29. Очаквам обаче информация по време на парламентарен контрол на какъв етап е заложената модернизация на този път. Той всъщност трябва да бъде приравнен на Г-20, което означава „скоростен път“. Ако до средата на годината се окаже, че не е започнато нищо, може до края й да не се случи, да се отложи за следващата година. Това наистина ще е проблем за всички, които го ползват често, защото пътят е в трагично състояние“.

В началото на годината от МРРБ съобщиха, че инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2024 г. включва модернизацията на пътя Силистра-Добрич-Варна, като трасето е с дължина 120 км. Проектът предвижда разширение на пътищата до четирилентови с обходи на населените места.

Проучване на АПИ показва, че по пътя Варна-Добрич, средно на ден, преминават по 8 хиляди автомобила. От тях хиляда са тежкотоварни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени