Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от първите с поминък - селският туризъм.

Популярно със съхранените традиции, самобитен фолклор, древната култура и християнската вяра. Околността събира най-многобройните параклиси и най-дългите пешеходни маршрути. Славата на момчиловското кисело мляко е стигнала чак до далечния китайски мегаполис - Шанхай.

Село Момчиловци се намира в Средните Родопи, на 15 км. от Смолян и на още толкова от популярния ски курорт Пампорово. Археологически находки останали от траките свидетелстват за живот в района още от преди хиляда години преди Христа. Носи името на Момчил войвода, закрилник на Родопите по време на османското нашествие през 14 век.

През 1836 година в селото е построена първата църква "Св. Константин и Елена", съхранила българския дух и вяра в тежките години, когато българите бранят правото си на религиозна и национална свобода, и действащ храм в момента. Още тридесет параклиса в околността, до които водят маркирани туристически пътеки, поддържат религиозния туризъм в Момчиловци, разказа кметът Сийка Суркова.

Много са и легендите, свързани със светите места около Момчиловци, които горите нашепват и предават във вековете напред.

Уникално е Момчиловци с десетките си туристически пътеки, които водят през ливади и вековни гори, до исторически местности и хижи, до Рожен и Националната астрономическа обсерватория. 

Планинският туризъм привлича стотици гости, а пешеходните маршрути се вият изящно в полите на Родопите наоколо, посочи Сийка Суркова и кани гости и на Фестивала на киселото мляко, традиции и култура, който тази година ще се проведе в последните дни на август. Уникалният нашенски продукт се произвежда тук от древността, а местните животноводи го пренасят на гърба си от тучните поля до дома и трапезата си. Затова тукашното кисело мляко е пропито от идентичността и разнообразието на местните билки, и със силата и здравето, с които зареждат Родопите. А през 2009 година стига чак до Китай и търговските връзки с Момчиловци остават до днес.


Репортажа в предаването "Пътувай с Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени