Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джартов: 32 сигнала за пожари са подадени през последното денонощие

Александър Джартов
Снимка: БГНЕС

32 сигнала за пожари са получени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за последното денонощие. Това съобщи пред БНР директорът главен комисар Александър Джартов.

Той апелира хората да бъдат внимателни , когато са сред природата, защото високите температури и жегите са предпоставка за пожари.

Пред Българското национално радио Александър Джартов съобщи, че към момента обстановката в страната е спокойна.

"В момента колегите участват в ликвидирането на 33 произшествия. От настоящото денонощие са 65 сигнала, от които 32 пожара и 11 спасителни дейности. Към момента ситуацията от гледна точка на оперативната обстановка е нормално за сезона", обясни Джартов.

Той обясни кога най-често има предпоставки за пожари у нас.

"Повече произшествия, най- вече свързаните с пожари възникват следобеда, когато и температурите се повишават и вече предпоставките за тяхното възникване и развитие са повече", посочи директорът на пожарната.

Джартов апелира към хората да бъдат внимателни сред природата.

"Когато използват огън да го правят на обозначените обезопасени места. Те са предварително подготвени за тази цел, като са почистени от растителност. Когато използват такива огнища, които са направени, след като приключат с приготвянето на храна, е необходимо да са сигурни, че са ги загасили. Също така, когато има силен вятър изобщо да не палят огън, предвид това, че след силният вятър е възможно пожара много бързо да се разпространи, неконтролируемо, и съответно, и тях да ги застраши. Също така да не се изхвърлят цигари и фасове от цигари, да не се изхвърлят клечки, които са от кибрити и са използвали за запалване на огън сред сухата растителност", заключи той.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна