Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдържани реакции в Германия след победата на обединената левица на изборите във Франция

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се надява Франция да успее да състави "конструктивно" правителство, след като след парламентарните избори там няма ясно мнозинство.
Реакциите в Германия на победата на обединената левица във Франция са по-скоро сдържани. Експертите по външна политика от управляващата коалиция смятат, че макар и опасността от крайнодесните така да е поставена поне засега под контрол, расте опасността от крайнолевите.
Председателят на Комисията по външни работи в германския Бундестаг Михаел Рот заяви:

"Походът на десните националисти и десните екстремисти е спрян. Това е голяма заслуга на французите".

Пред вестник "Тагесшпигел" той обаче предупреди:

"Но все още е твърде рано да се каже, че всичко е ясно, защото националистическите популисти отдясно и отляво са по-силни от всякога. Центърът е по-слаб от всякога. Следователно Емануел Макрон се провали гръмко."
Тъй като тази година се провеждат избори в няколко федерални провинции в Източна Германия и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" води в проучванията на много места, изборите във Франция бяха наблюдавани особено внимателно в Берлин.

Армин Лашет от ХДС заяви пред агенция DPA, че това е и "урок" за Източна Германия: "Борбата за демокрация и Европа си заслужава".

Сега Германия с безпокойство наблюдава как ще се развие битката за надмощие в обединението и дали Меланшон ще успее да заеме ръководни постове. 

Германия е един от любимите врагове на Меланшон, което вероятно може да се обясни с големия му скептицизъм към ЕС. 

През 2015 г. Меланшон публикува статия, изобилстваща от антигерманска неприязън. В нея той се възмущаваше от германската лъжливост, като внушаваше, че германците се интересуват само от нудистки плажове, разходки в гората и медени рулца, докато в действителност те тровят половин Европа със своите въглищни електроцентрали и химически заводи.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна