Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кличко за атаката над болница в Киев: Един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 30 души загинаха днес при масирани руски ракетни удари по цивилни в пет украински града. Крилата ракета разруши детска болница в столицата Киев. 

"Това беше един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната", заяви кметът Виталий Кличко. 

С минута мълчание в памет на жертвите започна пресконференцията на украинския президент Володимир Зеленски, който днес е във Варшава преди да се отправи към срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Детска болница и медицински център поразиха руските ракети посред бял ден.

Според украинските служби за сигурност Москва е използвала крилати ракети. Само в столицата Киев жертвите са над 17, но под развалините има затрупани и броят им може би ще се увеличи, предупредиха местните власти. 

Те съобщават за нанесени щети на няколко жилищни сгради и офиси. Според информация от украинския енергиен оператор три подстанции са били унищожени или повредени при атаката - поредната от серия целенасочени нападения, които са намалили наполовина капацитета за производство на ток.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че са били изтреляни 40 ракети по 5 града, главно в южната и източната част на страната. Загиналите в родния му град Кривой Рог са най-малко 10, а в Покровск - най-малко трима. Украйна свиква Съвета за сигурност на ООН след днешните руски ракетни удари, които бяха остро осъдени от международната общност.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел нарече атаките срещу деца "безмилостни", за Италия атаката по детска болница е военно престъпление. Правителствата на Великобритания и Франция остро осъдиха "ужасяващата" и "варварска" атака по детска болница в Киев.

А от Москва дойде коментарът, че щетите в столицата се дължат на ракета от противовъздушната отбрана.

Във Варшава украинският президент Володимир Зеленски сключи с полския министър-председател Доналд Туск двустранно споразумение за сигурност.

"Тези, които днес защитават Украйна, защитават и себе си", заяви Туск.

 А Зеленски нарече споразумението "амбициозно".

"То е в състояние да защити живота на нашия народ и да се противопостави на руското зло", каза украинският президент, и се обърна към съюзниците от НАТО:

"Бих искал да чуя от нашите партньори много конкретни стъпки и по-силен отговор на удара, който Русия отново нанесе върху нашето население, върху нашата земя, върху нашите деца. Ще имаме среща, посветена на укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, на нашата гражданска инфраструктура, водоснабдяването и енергийната мрежа", каза Зеленски във Варшава и допълни с поглед към започващата утре среща на върха на НАТО, че се обсъждат различните видове системи за противовъздушна отбрана, с които страните-членки могат да подсилят Украйна. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна