Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

Снимка: НТ "Иван Вазов"

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба.

Честването в София премина под знака на 130 години от първото издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство "Тодор Филипов Чипев". Национален литературен музей

"Първият роман в новата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само у нас", каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

През целия ден посещенията в столичната къща-музей "Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен, а вечерта Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на писателя с изложба, посветена на живота и творчеството му, както и на приноса му за развитието на българския театър. Експозицията съдържа 14 табла с афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Включени са имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов - в различните им превъплъщения от "Хъшове", галерия от вечните "Чичовци", Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в "Под игото", а също и прочутият "Борислав" от едноименната пиеса, в изпълнението на Атанас Кирчев. Поставен е акцент върху литературното приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните идеолози на мястото и значението на Народния театър.

След откриването на изложбата ще има и специално представление, озаглавено "О, ти, която и да си" – колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени