Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Крахът на политическото представителство трябва да бъде излекуван"

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

Партиите са като малки деца, които са се скарали на пясъчника, смята той

| Интервю
Стефан Янев
Снимка: БТА

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки."

Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен аташе във Вашингтон. Той коментира срещата на върха на НАТО, която се провежда в САЩ.

"В момента се води война и НАТО е ангажиран с тази война, подкрепя една от страните. Тази среща ще бъде използвана да се потвърди този ангажимент към украинската страна", посочи той.

"На такава среща да отидеш и да се похвалиш, че си лоялен член, е нонсенс", смята Янев относно изявленията на служебния премиер Димитър Главчев във Вашингтон.

Според бившия военен министър на подобни форуми всяка страна трябва да заяви интересите си, а демонстрирайки лоялност, "означава, че не си сигурен в себе си", "това издава нашата несигурност".

Янев не очаква на срещата на върха на НАТО Украйна да бъде поканена в алианса.

"Няма да получи. Това автоматично означава, че НАТО влиза в тази война. Държавите членки не мисля, че са готови и искат това да се случи", заяви той и допълни, че това би било възприето като ескалация на войната.  

Политическата ни класа е длъжник на Българската армия, заяви Стефан Янев. По думите му, като не са инвестирани навремето, сега трябва милиарди да се инвестират наведнъж.

Бившият служебен премиер и лидер на партия "Български възход" вижда "духовна нищета" в комуникацията между политическите субекти у нас.

"Все по-ясно става, че правейки едно и също, няма как да получим различен резултат. Политическите партии, техните лидери се държат като малки деца, които са се скарали на пясъчника. От този сюжет на детската площадка страдаме всички."

Време е да си зададем въпроса в това политическо има ли нещо политическо или това е игра на его, игра на тронове, подчерта Янев. Според него "малко се увличат партиите да се самопредлагат" преди връчването на последния, трети мандат.

"Много станаха токсичните. Списъкът се увеличава. Нови избори ще произведат вероятно още по-ниска избирателна активност. Всичко това дава на хората мотивация да не гласуват. Кой говори за смислени политики, за смислени решения, които касаят нашето ежедневие?"

Янев е категоричен, че партиите трябва да отидат при хората, защото в настоящата ситуация нищо не може да се оправи с магическа пръчка.

Крахът на политическото представителство трябва да бъде излекуван, каза в заключение той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени